Тотнъм откри новия си стадион с победа с 2:0 над Кристал

...
Тотнъм откри новия си стадион с победа с 2:0 над Кристал
Коментари Харесай

"Тотнъм" започна да наказва правостоящите си фенове

" Тотнъм " откри новия си стадион с победа с 2:0 над " Кристал Палас ", само че незабавно след мача някои от почитателите получиха известия на електронната си поща - с тях клубът им разясняваше още веднъж разпоредбите за държание на новото оборудване.

" Много е значимо всички фенове да могат еднообразно комфортно да наблюдават играта и да се любуват на видяното на терена. Ние ценим това, че почитателите скачат на крайници при прочувствените моменти. Но да стоят прави дълготрайно време, без да реагират на молбите на стюардите и на другите фенове - това е неприемливо държание. То не подхожда на разпоредбите на стадиона ", се споделя в имейлите.

Оказа се, че това не е било просто едно разяснение. След мачовете с " Манчестър Сити " в Шампионската лига и с " Хъдърсфийлд " във Висшата лига на Англия бяха наложени и първите санкции на тези, които са стояли прави през повечето време и са пречили на останалите да гледат. На няколко индивида бе неразрешено да влизат на стадиона. Продължителността на възбраната не е конкретизирана, само че се чака най-малко първоначално " Тотнъм " да се ограничи с минимални периоди.

Новият стадион на " шпорите " има потенциал 62 000 места и клубът няма проблем с това да ги запълни - продадени са 42 000 абонаментни карти. Впрочем без значение от преместването на новия стадион " Тотнъм " замрази цените на сезонните билети на старите равнища. Най-евтиният от тях си остана 795 лири, а най-скъпият - 1995, като те важат единствено за мачовете от Висшата лига. 

Всъщност на новия стадион има и пробна зона за правостоящи. Там има 7500 седалки с загради пред тях. Тези седалки могат елементарно да се демонтират, с цел да се получи трибуна за правостоящи, тъкмо както през 80-те години на ХХ век, единствено че по-безопасна. Такива зони към този момент се появяват на стадионите и на други клубове - да вземем за пример " Уулвърхемптън " откри такава през януари. 

Защо се прави това? Според Питър Катън, създател на книгата Stand Up, Sit Down, всяка седмица приблизително 65 000 фенове по стадионите гледат на крайници мачове от Висшата лига. А лигата и управляващите регистрират настроенията и стартират да измислят безвредни трибуни за правостоящи. По въпроса даже имаше парламентарни диспути, на които бе даден образец с това, че такива места се употребяват в други шампионати - да вземем за пример в немската Бундеслига и на стадиона на шотландския гранд " Селтик " - " Селтик парк ". 

Трибуните за правостоящи в двете съществени британски дивизии - Висшата лига и Първа лига, бяха неразрешени със закон след нещастието в " Хилзбъро " през 1989 година, когато при вълнения по трибуните на мача " Нотингам " - " Ливърпул " починаха 96 души, а 766 бяха ранени. Тогава тълпите се свлякоха от горните редове, помитайки през преградите и стъпквайки долностоящите хора. 

Но клубовете от Висшата лига от ден на ден се застъпват за връщането на тези трибуни и по британските игрища, с цел да угодят на най-активните и гръмогласни свои последователи. Изтъкват се две съществени аргументи - по този начин може да се основава шумна атмосфера, както и увеличение на приходите (за тези трибуни може да се продават повече билети и абонаментни карти, в сравнение с за същата повърхност, покрита единствено със седалки).

Колелото към този момент е завъртяно и едва ли може да се спре. Защото през август 2017 година 25 клуба от Англия и Уелс, играещи в двете елитни дивизии, поддържаха концепцията за въвеждане на така наречен безвредни трибуни за правостоящи, каквито се употребяват в Германия, Австрия и други европейски страни. Сред поддръжниците бяха " Манчестър Сити ", " Астън Вила " и " Суонси ". През пролетта на 2018-а пък " Кристал Палас " прикани почитателите си да поддържат петиция до Народното събрание за започване на диспути по въпроса. А през май " Шросбъри " стана първият клуб, инсталирал безвредни правостоящи места на своя стадион, въпреки и единствено за 550 души. През юни същата година спортният министър доктор Роусена Алин-Хан разгласи формалната поддръжка на лейбъристите към тези трибуни.

Така дебатът продължава, само че наклонността става все по-ясна. А  " Тотнъм " просто изпреварва събитията и има подготвеност с новия стадион да откликне и на тези стремежи на почитателите си. Дотогава обаче те би трябвало да седят по местата си, другояче следва наказване...
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР